Masalla gerçeği ayırt edebilecek olan okurlara diye başlıyor kitap. Kitabın konusu ise Sonje ve Numi isimli iki ana karakterin Aeden isimli 12 farklı organizmanın yaşadığı gezegenden Dünya gezegenine gelmeleri ve karakterlerin başlarına gelen olayları konu alıyor. Çok fazla bilgi barındıran, ama bunu size kurgu yoluyla sıkılmayacağınız şekilde sunan bir kitap Aeden. Azra Kohen’in kaleminden akıllarda kalan alıntılara aşağıda ulaşabilirsiniz. İyi okumalar..
1. Gideceğin yer neresi olursa olsun, kendine dürüst olduğun sürece seni sana yaklaştıracaktır, tereddüt etme. Evrende hata yoktur. (s123)
2. Önyargı, düşüncenin en büyük hastalığıdır. (s8)
3. Bir toplumun gelişmesi için anneye yani kadına, o toplumu doğuracaklara saygı mecburiyettir. (s250)
4. Babam derdi ki, bu kadar iyi olma. Sen bu kadar iyisin diye evrenin bir yerinde birileri o kadar kötü olmak zorunda kalıyor. Evrenin tek sorunu denge… (s201)
5. Sevdiğin varlığın seni kendine “asla” layık görmemesi aşağılanmanın zirvesiydi. (s70)
6. Neydi doğru?! Hayatın yanında olabilmek için kendi hayatını feda etmeye hazır insanlara gösterdiğimiz saygı mıydı yoksa hayatı umursamamayı önemsizleştirecek zenginlikte, hayata hükmedebilen adamların emirlerine mi gösterilmeye devam edilmeliydi? Neydi doğru? (s392)
7. Anlamsızlıklar içinde büyüyor, okul denen işkencede ruhu kırılıyor, acımasızca öldürülen hayvanlarla ya da vücuda asla girmemesi gereken kimyasallarla beslenip her lokmada lanetleniyor ve ne için var olduğunu, yaratılışının ana konusunu dahi anlamadan toplum denilen bu hapishanenin içinde eriyip gidiyordu. (s344)
8. Ve anlamıştı Numi, bir erkeğin erkekliği annesinin anneliğini göstermekteydi. (s258)
9. Artık herkesin dini nihayet vicdanındaydı.
10. Neden bilmiyorum ama okyanustaki o petrol çamurunun içinden senin çıkışını gördüğümden beri aklımda Ata’mın sözleri yankılanıyor. İlkinde der ki, ‘Yetki, kayıtsız ve şartsız milletindir.’ Kimdir millet? İnsandır, halktır! Bankalar, markalar ve onların uşağı olmuş politikacılar değildir millet. Yetki kayıtsız şartsız milletin olmalıdır Sonje. O zaman böyle iğrenç olmazdı her şey! Bu dünyada gördüğün pislikleri millet yapmıyor sadece parçası olmak zorunda kalıyoruz. (s44)
Kaynakça:
1- Kohen, Azra Akilah, Aeden, Everest Yayınları, İstanbul, 2018
Reyhan Bakan
21 yaşında, konuşmayı çok seven; okumayı, izlemeyi, paylaşmayı hayatının bir parçası haline getirmiş kreatif biri.
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!