100 farklı ülkede 37 dilde 100 milyondan fazla satarak en çok satılan ve ABD kütüphanelerinden en çok çalınan kitap unvanını elinde bulunduran, içindeki bilgilerin çoğunu şaşkınlıkla okuduğumuz Guinness Rekorlar Kitabının ilk nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz?
Guinness Rekorlar Kitabı Nasıl Ortaya Çıktı?
10 kasım 1951’de Guinness Bira Fabrikası’nın sahibi Sir Hugh Beaver İrlanda’nın County Wexford kentinde bir av partisi sırasında arkadaşları ile sohbet ederken “Avrupa’nın en hızlı av kuşu hangisidir?” konusu üzerine bir tartışmaya koyuldular. Tartışma sonrasında başkan Beaver kendi kendine şunu düşündü:
https://www.webtekno.com/guinness-rekorlar-kitabi-nin-ortaya-cikis-hikayesini-biliyor-musunuz-h30672.html
“Ülkemin barlarında sırf bu rekorlar yüzünden kim bilir kaç kez kavgalar çıktı, kaç kez ‘en iyi avcı benim, en büyük ev bana ait’ gibi anlamsız konular yüzünden tartışmalar yaşandı. Üstelik bunlar sadece kişiler arasında maddi değil, manevi anlamda da tahribat yarattı. Buna kesinlikle bir son vermeliyim.”
Olanların ardından başkan, bu tür tartışmaları kanıtlayacak bir referans kitabın sorunu çözebileceği düşüncesini geliştirdi.
1950’li yıllarda Guinnes biraları sponsorluğunda, ufak bir broşür halinde ilk Guinness Rekorları basıldı. Ardından 1954 yılında Guinness çalışanı
Christopher Chataway’in kontağı sayesinde 1000 adet Guinness Rekorlar Kitabı piyasaya sürüldü. 27 Ağustos 1955’te 70.000 adet ile İngiltere’nin en çok satan kitapları arasına girdi.
Guinness Rekor Kategorileri
- Sporlar ve Oyunlar
- Gezi ve Taşıtlar
- Modern Toplum
- Sanat ve Medya
- Doğal Dünya
- Bilim ve Teknoloji
Guinness Rekorlar Kitabına Girmiş Türkler
Cem Karabay, tüplü dalış ekipmanlarıyla 135 saat 2 dakika 19 saniye su altında kalma rekorunu kırarak Guinness Rekorlar kitabında yer aldı.
Mehmet Özyürek, 8.8 cm uzunluğundaki burnu ile “Dünya Altın Burun Şampiyonu” olarak Guinness Rekorlar Kitabında yer aldı.
Sultan Köse, 2.51 cm boyu ile Dünya’nın en uzun adamı unvanını kazanıp Guinness Rekorlar kitabında yer aldı.
Görme engelli sanatçı Metin Şentürk, otomobil kullanarak yaptığı hızla “Dünya Görme Engelliler Sürat Rekorunu” kırarak Guinness Rekorlar kitabında yer aldı.
Midesine düşkün bir millet olduğumuzu birde İzmit Pişmaniye Festivalinde yapılan 1040 metrelik pişmaniye ile “Dünya’nın en uzun pişmaniyesi” unvanını alarak Guinness Rekorlarına ispatladık.
Konu midemizden ve yemeklerden açılmışken bir rekorda ABD’de yaşayan bir Türk’ten geliyor. “Dünya’nın en uzun kebabı” ile Murat Aksu Guinness Rekorlar kitabına bir yemeğimizi daha tanıtmaktan geri kalmamış.
Haklı gururumuz olan Sabiha Gökçen biraz geçte olsa 2012 yılında “Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu” olarak Guinness Rekorlar kitabında yer aldı.
Türklerin ve Dünya’nın kırmaya doyamadığı bu rekorlar her yıl bizi daha da şaşırtmaya, “vay be ne insanlar varmış?” dememize yol açıyor. Bakalım gelecekte daha ne gibi ilginç rekorlar kırılacak ve bizler de şaşkınlığımızı gizleyemeyeceğiz?
Kaynak
https://onedio.com/haber/guines-rekorlar-kitabina-giren-turkler-451231
https://ekstrembilgi.com/genel/guinness-rekorlar-kitabi-nasil-ortaya-cikti/
Eda Nur Çilesiz
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!