Herkese Merhaba,
Geçen hafta insanlarda ki evrimsel kalıntılardan bahsetmiştik. Bu haftaki konumuz da geçen haftanın devamı niteliğinde olacak.
Keyifli okumalar…
Başlarken:
Canlıların çok uzun süreçler sonucu evrimleştiğini söylemiştik.
Evrimin izlerini şu anda yaşayan canlılardan görebiliriz:
-Uçamayan Kuşlar
Biliyoruz ki, her kuş uçamaz ama buna rağmen uçamayan bazı kuşların da(Penguen, Deve Kuşu) kanatlarının olduğunu biliyoruz. İşte bu kanatlar uçamayan kuşların körelmiş organları. Araştırmalara göre bu uçamayan kanatlı kuşların ataları eskiden uçabiliyordu. Daha sonra evrimsel süreçte birçok farklı sebepten dolayı bu kanatlar uçma işlevini kaybetti ve farklı işlevlere sahip olacak şekilde özelleşti. Örneğin Penguenler suya dalarken, kanatlarını yüzgeç olarak kullanırlar.
-Yılanlar:
Yılanların da bacakları olduğunu biliyor muydunuz?
Piton ve boa yılanları incelendiğinde derilerinin altında arka bacaklarını tutmasını sağlayan kalça kemikleri bulunur. Yılanlar, dört bacaklı sürüngenlerden evrimleştiği için bu körelmiş organlara rastlamak doğaldır. Araştırmacılar tarafından, ileri de bu körelmiş organın yok olacağı düşünülüyor.
-Balinalar:
Sudan karaya geçiş evrimsel süreçte çok büyük bir olaydır. Sudan karaya geçişten sonra ne gibi zorlukların yaşandığı? Hangi canlıların hayatta kalıp evrim zincirine devam ettikleri? Merak ve araştırma konusu olmuştur.
Fakat şimdi durumu biraz ters çeviriyoruz ve suda yaşayan memelilere bakıyoruz. Suda yaşayan memeliler de yukarıda bahsettiğimiz gibi sudan karaya geçiş değil karadan suya geçiş olmuştur. Buna örnek olarak balinaların eskiden bacaklarının olduğu yerde bacak kemiği kalıntıları olmasıdır.
Balinaların ataları karada yaşayan 4 bacaklı memelilerdir. Karadan suya geçiş ile birlikte bacakların yerini yüzgeçler almıştır. Kemik kalıntıları ise körelmiş organ olarak balinaların vücutlarında halen bulunmaktadır.
-Kör Balıklar:
Bazı balıklar çevre şartları nedeniyle aydınlık ortamdan ayrılıp mağarada yaşamaya başlamışlardır. Bu nedenle gözlerini kullanamamışlar ve daha sonraki nesiller de doğuştan kör doğmuşlardır. Bu gözler hiçbir işe yaramayan, körelmiş bir organdır.
-Böcekler:
Bazı böcek türlerinin uçamamalarına rağmen kanatları vardır. Bu böceklerin kanatları, uçmak için özelleşmiş olmadığı için körelmiş organ olarak kalmıştır.
Bu haftaki yazım geçen haftanın devamı niteliğinde olduğu için biraz kısa sürdü. Fakat haftaya Dünya DNA Gününe özel çok güzel bir yazı gelecek. Kaçırmayın 🙂
Haftaya görüşünceye dek
Bilimle kalın!
Hoşça kalın!
Kaynakça:
www.americanmuseumofnaturalhistory.org
www.khanacademy.org
www.biologos.org
www.evrimagaci.com
İlke Yüksel
Related posts
2 Comments
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!
Evrimden çok coğrafi şartlara uyum gibi geldi.
Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkürler:)
Buna evrimsel uyum diyoruz. Eğer bir canlı coğrafi şartlara uyum sağlayabilirse hayatta kalabilir. Bu da evrimsel uyum sayesinde oluyor.