Herkese selamlar. Bugün sizi, varlığını bilseydiniz “İnternetin gizli köşelerinde neler de varmış böyle?” diyeceğiniz web siteleri ile tanıştıracağım. Bu da nereden mi aklıma geldi? Birgün uçsuz bucaksız bir okyanusun (internet) sadece bir damlasıyla hayatımı geçirdiğimi fark ettim ve okyanusun geri kalanında neler olduğunu merak ederek araştırmaya başladım.
Hayat koşuşturmacası içinde hepimizin bir görev yöneticisine ve yapılacaklar listesine ihtiyacı var. Biliyorsunuz ki ben de düzenli ve aktif çalışma hayatı olan bir insanım ve bu yoğun hayatta en çok zorlandığım şey sorumluluklarımın tamamını aklımda tutmak zorunda olmak. Ben de bu sorunuma çözüm ararken tarayıcıda bin bir türlü cümlelerle arama yaptım: “dünyadaki en iyi görev yönetme uygulaması”, “en iyi web siteleri”… Araştırmalarım sırasında ise 200’den fazla harika web sitesi inceledim. Aralarından size en çok fayda sağlayacağını düşündüğüm ve kültür, sanat, bilim, iş dünyası, sosyal sorumluluk başlıklarını da dikkate alarak belirlediğim 10 web sitesi ile karşınıza çıkmaya karar verdim.
Hazır mısınız? Hadi kemerlerinizi bağlayın ve 10 ilgi çekici web sitesini birlikte inceleyelim.
1- myNoise
Birçoğumuz açık ofislerde, gürültülü kafelerde vb. alanlarda çalışıyoruz ya da belki siz daha sanatsal birisiniz ve ilham bekliyorsunuz. Sizleri ortamın gürültü kirliliğinden uzaklaştıracak, belki size ilham olacak bir arka fona ihtiyacınız var. Kulaklığınızı takıp bambaşka bir diyarda olmayı istiyorsanız arama sekmesine yazıyorsunuz ve kulaklarınız hafif yağmur sesinin camınıza vurmasıyla doluyor.
Ayrıca web sitesi karbon ayak izini hesaplayarak her bir kullanıcı için hesaplanan karbon salınımı ile mücadele etmektedir. Proje kapsamında 2019 yılında Afrika’da 6000 ağaç dikmiştir.
2- Infogram
Genellikle işimiz gereği bilgisayarda var olan uygulamalar üzerinde çalışıyoruz. Ya size şuan kullandığınız klasik uygulamalardan daha etkileyici raporlar, posterler hazırlamanıza yardımcı olacak; kolayca veriye dayalı grafikler, çizelgeler, gösterge panelleri oluşturacak bir web sitesi var desem? İşte karşınızda: Infogram. Kesinlikle incelemenizi tavsiye ederim.
3- Google Arts & Culture
Dövizin ülkemizdeki inanılmaz artışı ve pandemi… Bırakın diğer ülkeleri kendi ülkemizdeki birçok tarihi mekanı ve müzeyi dahi ziyaret etmemize izin vermeyeceğe benziyor ancak Google bunu da düşünmüş ve dünya üzerindeki önemli tarihi eserlerin bir kütüphanesini oluşturmuş. Bu kütüphane sayesinde bir sanat eserinin hangi ülkede, hangi müzede sergilendiğini ve hikayesini bir tık ile öğrenebilirsiniz.
4- Freerice
Şimdi de bir sosyal sorumluluk projesi ile karşınızdayım. Dünya Gıda Programı’nın (WFP) desteklediği bu web sitesi üzerinden İngilizcenizi geliştirirken dünyada yemeğe ulaşamayan insanların karınlarını doyurmalarına yardımcı olabilirsiniz. Çoğumuzun İngilizceyle başı dertte. İşte size mükemmel bir fırsat! 😊
5- MIT App Inventor
Şimdi aslında benim de çok fikrimin olmadığı bir konuya geldi sıra. Yazılımcılık, kod yazma, uygulama, ara yüz oluşturma… Bu tür konularda hiçbir fikrim yok ama bu web sitesi size kod yazmak yerine blokları sürükleyerek kolayca kendi Android veya IOS uygulamanızı oluşturabileceğinizi söylüyor. Henüz denemedim ama denediğimde size de neler olduğundan kısaca bahsederim. Konuyla ilgili bir de Thunkable varmış. Ben bunun ara yüzünü daha çok beğendim. Size de bir inceleyin derim.
6- KreatifBiri.com
Şu an bu sayfadaysanız evet, bizi tanıyorsunuz. Tanımayanlar için ise KreatifBiri benzerlerinden farklı olarak birden fazla disiplini kapsayan içerikler üreten gönüllü yazarlar ve yazıları daha etkili hale getiren gönüllü editörlerden oluşuyor. KreatifBiri tamamen yazarların özgür olarak içeriklerini üretebildikleri bir platform olduğu için de yazılar oldukça fazla kişiye hitap ediyor. Bu bir reklam yerleştirme gibi dursa da aslında öyle değil çünkü ben bir konuyu merak ettiğimde önce KreatifBiri’nde aratıyorum ve ilgili yazarın kaleminden yazının derinliklerine dalıyorum.
7- GeoGuessr
Evet, bu linke tıkladıysanız bir video oyununun içindesiniz demektir. GeoGuessr bir tahmin oyunu. Bu oyunda sizi dünya üzerinde bir lokasyona ışınlıyorlar. Gözlerinizi açtığınızda ise bir sokakta, ormanda, müzede hatta bir evin salonunda dahi olabilirsiniz. Daha sonra etrafınıza bakarak nerede olduğunuzu tahmin etmenizi istiyorlar. Tahmininiz olduğunuz lokasyona ne kadar yakınsa o kadar çok puan kazanıyorsunuz. Bu oyun sayesinde bir ülkenin bitki örtüsü, iklimi, sanat eserleri, kullandıkları eşyalar ve birçok bilgiye sahip olabilirsiniz.
8- Powtoon
Öğrenci, normal bir sosyal medya kullanıcısı ya da bir profesyonel olabilirsiniz. İşte bu web sitesi, hepinize hitap edecek. Web sitesi yöneticilerinin tanımıyla Powtoon; izleyicilerinizin seveceği profesyonel ve tamamen özelleştirilmiş videolar oluşturma özgürlüğü veren görsel iletişim platformu. Powtoon ile kendi seslendirmenizle etkileyici bir sunu videosu hazırlamanız çok kısa bir sürenizi alacak. Böylece hem ilgi çekici bir video hazırlamış hem de zamandan kazanmış olacaksınız. Ben demiyorum, onlar diyor. 😊
9- My Maps
Harita oluşturmaya ve anılarınızı biriktirmeye hazır mısınız? Gittiğiniz, gezdiğiniz, bulunduğunuz konumlarda çekildiğiniz fotoğraflar, aldığınız notlar, raptiyeler ve birçok farklı bilgiyi bıraktığınız bir zaman tüneli haritası oluşturmak fikri size de cazip gelmedi mi?
Benim işim gereği çok fazla Google Earth kullanıyorum. Onunla ilgili de birkaç küçük bilgi vereyim size. Google Earth ile gitmek istediğiniz bir yeri seçerek sokaklarında gezebilirsiniz; o bölgenin geçmişte, örneğin 10 yıl öncesinde nasıl göründüğüne dair hava fotoğraflarını görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bir alanın metrekaresini hesaplayabilir, deniz seviyesinden yüksekliğini dahi öğrenebilirsiniz. Ellerimizin altındaki kaynakların daha çok farkında olmalıyız.
10- To Do
“Ee Ezgi, bu araştırmaya başladığında asıl amacın bir görev yöneticisi uygulaması bulmaktı. Sen ise bambaşka şeyler anlatıyorsun.” diyorsanız işte sıra görev yöneticisine geldi! To do; Microsoft’un oluşturduğu bir görev yönetimi, yapılacaklar listesi vb. oluşturan basit bir ara yüze sahip ücretsiz bir web sitesi. To do; ilgili konunun ne zaman hatırlatılacağı, ilgili işin teslim günü ve işin ne sıklıkla tekrar edilebileceği gibi detaylı bilgileri de veri tabanına kaydetmenize imkan sağlıyor.
Bu liste; Canva, Remove.bg, Cambridge Dictionary, Anchor, Carrd.co…. diye gidiyor. Merak edenler bu güzel web sitelerini de inceleyebilirler.
Umarım web siteleri arasında sizin de ilginizi cezbedecek bir kaynak bulabilmişimdir. Keyifli okumalar ve incelemeler.
Sizler de deneyimlerinizi ve bildiğiniz faydalı web sitelerini bizlerle paylaşın.
Editör: Berfincan Doğan
Ezgi Bahar Çilesiz
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!