Bugün yaptığı su altı heykeller ile tanınıyor olan İngiliz natüralist heykeltıraş, fotoğrafçı ve dalış eğitmeni Jason deCaires Taylor’un, Meksika’nın Karayip Denizi’ne uzanan sahilleriyle en canlı kentlerinden biri olan Cancun’da yaptığı “Molinere Su Altı Heykel Müzesi”ni inceleyeceğiz.
-Inertia(Atalet)-
-Inheritance(Miras)-
Müzenin Özellikleri
Mayıs 2006’da halka açılan su altı müzesi MUSA(Museo Subacuático de Arte), tüplülerin yanı sıra şnorkel ile dalanların da ziyaret edebilmesi için 4-8 metre arasında değişen derinliklerle yerleştirilmiş yaklaşık 450 insan, hayvan ve cansız eşya figürüyle dünyanın en büyük su altı müzelerinden biri olma özelliği taşıyor. Heykellerin toplam ağırlığı 200 tonu geçiyor. Koleksiyon ise 420 metre karelik çorak bir deniz yatağına yayılmış durumda.
Jason deCaires Taylor:
Bu çalışma kayıp pek çok hayata övgü ya da anıt olarak değil küresel toplumumuzun ortak sorumluluğunu anlatmak için tasarlanmıştır.
-Antrophocene*–
Heykellerde kullanılan malzemeye bakacak olursak heykeltıraşımız Jason deCaires Taylor su altı dünyasına zarar vermemesi için “pH” değeri nötr olan sağlam bir çimento kullanmış. Bu sayede mercanlar, balıklar ve envaiçeşit su altı canlısı heykellere yuva yapabiliyor ayrıca heykeller suya ayak uydurarak yapay resif görevi de görüyor. Böylelikle müzede sürekli doğa tarafından evrilen muazzam manzaralar ortaya çıkıyor. Jason deCaires Taylor bunları kendi cümleleriyle şöyle açıklamış:
Dalış hocası olduğumdan mercan kayalıklarının nasıl yok edildiğine şahit oldum. Bu da beni yapay resif olarak hizmet verebilecek bir sanat eseri yapma fikrine götürdü.
İnsanların doğaya karşı gelmediği, doğayla uyum içinde yaşadığı bir imge yaratmak istedim.
Buradaki “insanlar” bir habitat oluşturacak. Böylesi bir güzelliği benim ellerimle üretmem mümkün değil, bunu sadece doğa yapabilir.
Kaynaklar ve İleri Okuma:
Görseller: MUSA
Toygar BİRLİ
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!