Mezuna kalmak mantıklı mı? Bir yıl kaybetmiş olur muyum? Mezuna kalırsam sıralamam yükselir mi? Bölüm mü üniversite mi?
Bu aralar bana sıkça soruluyor yukarıdaki ve benzeri sorular. Soruluyor çünkü ben de bir yıl mezuna kalmıştım, kalmak durumunda kalmıştım. Ben her ne kadar mezuna kalmaya o dönem karşı olsam da trajikomik bir şekilde sınava geç kaldığımdan ötürü zorunlu olarak kaldım. Bu yüzden az çok mezuna kalıp kalmamanın artılarını biliyorum, şimdi gelin bakalım mezuna kalmak nasılmış?
Önce neden o dönem karşı olduğumdan kısaca bahsedeyim sonrasındaysa yaşananlardan. Ben normal bir öğretmen lisesinde okudum burada insanların hedefi tıpta olabiliyordu ilahiyat ya da kamu yönetimi de. Benim ise 100 bine girmekti sayısalda ve elektrik elektronik ya da bilgisayar mühendisliğiydi. Yani 100 bine girersem kesinlikle mezuna kalmayacaktım çünkü bir insan ilk yüz bine girerse istediği her şeyi yapabilir diye düşünüyordum seçtiğim alanlar için. Her neyse geç kaldığım sınav sonucum MF4 için 71 bindi. Kıstaslarıma uysa da geç kaldığım bir sınav sonucuyla tercih yapmak istemedim ve mezuna kaldım. Yalnız bu kararı çok zor verdiğimi belirtmeliyim.
Mezuna kalınca hedefler değişti ve en büyük kıstasım İstanbul’da EEM ya da bilgisayar mühendisliğiydi. Üniversite fark etmezdi çünkü İstanbul dünyaya açılan kapıydı ve ben dünyaya açılmak istiyordum. Mezuna kaldığım sene birçok nedenden ve tembelliğimden ötürü çok çalışamadım ve sıralamam 54 bin geldi, yine MF4 için konuşuyorum. Bunun anlamı hedefimi tutturamamıştım. Önümde ise iki seçenek vardı ya bölümden ya da İstanbul’dan vazgeçecektim. Hayatımın en zor kararını verdim ve bölümden vazgeçtim. Alternatif bölüm arayışlarında adını ilk defa tercih döneminde duyduğum Biyomühendisliği yazdım çünkü aslında çok zevkli ve güzel bir bölümdü aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeydi. Sonuç yani sizin ne yapmanız gerektiği kısmına gelmeden önce şunu da belirtmeliyim bu bölümde öyle bana taban tabana zıt ya da sevmediğim bir alan değildi.
Siz ne yapmalısınız?
Tercihlerimin sonucunda şu an çok mutluyum iyi ki bu seçimleri yapmışım diyorum çünkü oldukça memnunum bulunduğum konumdan. Özellikle de iyi ki İstanbul’u seçmişim diyorum. Size söyleyebileceğim tek şey hiç kimseyi dinlemeyin kalbiniz ve beyniniz dışında. Duygularınızla mantığınızı harmanlayın ve size en doğru olanı seçin. Aksi takdirde mutluluğu hiçbir türlü yakalayamazsınız. Bunun örneklerini de çokça görüyorum. Hayatta mutluluğu yakalayamadıktan sonra yaşamanın ne anlamı var ki?
Ayrıca “İstanbul’da okunacak ve yaşanılacak şehir mi?” yazıma göz atmanı tavsiye ederim.
Her türlü sorunu yorum kısmında veya bizimle iletişime geç kısmından sorabilirsin. Yazıyı beğendiysen paylaşmayı unutma.
Odin Enes ÖZLEN
Related posts
8 Comments
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!
Merhaba, yazın için teşekkürler. Benim sorum biyomühendislik üzerine acaba tavsiye ediyor musun? İş bulma sıkıntısı var deniliyor.
Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Bununla ilgili bir yazı da yazmayı düşünüyorum fakat kesin değil! Daha önce Mühendis Beyinler forumunda bahsetmiştim oraya yazdığıma ve konunun geneline bakabilirsiniz. Link: https://www.muhendisbeyinler.net/forum/konu/biyomuhendislik-hakkinda-yorumlar.1196/page-2#post-9296
Ben tıp istiyorum. Sene başında Istanbul istiyordum. Sene sonunda malatya ya kadar düştü. Ancak şimdi malatya da olmuyor. Elazığ ya da Adıyaman oluyor. Sizce tıp tıptır deyip gitmeli miyim?
Merhabalar, şimdi sizinde bildiğiniz gibi tıpta şöyle bir durum var tıpı nerede okursanız okuyun değişen bir şey yok neredeyse. Mezuniyetten sonraki durum için diyorum. Ama hem bölüm imkanları hem de yaşam koşulları İstanbul’da fazlasıyla iyi. Daha iyi bir kariyer elde etmenizi de sağlayabilir. Fakat Elazığ özellikle de Adıyaman için böyle şeyler söyleyemeyiz. Şahsen Adıyaman’da okumazdım kesinlikle. Elazığ doğu tarafında en beğendiğim şehirlerden biri ben okurdum orada fakat bir arkadaşım orada tıpta okuyor. O hiç memnun değil hatta bayağı bi mutsuzdu. O İstanbul’a gelmeyi istiyordu hep fakat olmadı maalesef. O yüzden eğer daha iyi çalışacağına kesin eminseniz İstanbul’dan vazgeçmeyin derim. Ha bir de isterseniz Elazığ’da okuyan arkadaşımla da görüştürebilim sizi.
merhaba 24 bindeyim tıp istiyorum ve bu 3.yılımda sizce bi yıl daha kalmalı mı yoksa eczacılığa gitmeli mi?
Merhaba,
Bazen, belli nedenlerden ötürü hayallerimizi, hedeflerimizi değiştirmemiz gerekebilir. Bu gibi durumlarda hemen hayallerden vazgeçmek ya da oluşan durumu reddetmek doğru değildir. Sizin durumunuz için siz son radde sayılabilecek noktaya kadar denemişsiniz daha fazla diretmek daha olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bence eczacılık veya bir başka bölümü hedeflerinize hayallerinize en yakın ya da en tercih edilebilir olanı seçin ve ona göre hareket edin. Son olarak bölüm tercihinizde en büyük kriter sizin sevdiğiniz, sevebileceğiniz veya ilgi alanlarınıza hitap etmesi olsun..
2015 yılında ilk mezun olduğumda tm3 sıralamam 70 bindeydi Marmara üniversitesinde Almanca İşletme kazandım ama hazırlanırken hedef hukuktu tabii. Sağolsun dersaneler kapatıldığı için bir yere girme ihtiyacı duymuştum ve hazırılık okurken çalışırım diye düşündüm. Şayet çalıştım da sonuç Tm3 130 bin. Ardından kaçıncı senem olduğunu hiç düşünmeden tekrar hazırlanmaya başladım yazın sonuna kadar da tatil yaptım üstelik. Mezun sınıfı açan bir dersaneye yazıldım son 2 ay gitmeyip eve kapandım SONUÇ 22 bin sonunda hukuk tercihi yapıyorum. Ne istediğinizden kesin eminseniz. ASLA VAZGEÇMEYİN.
Yorumunuz için teşekkürler, yol gösterici olacaktır…