2021 Uzay Çalışmaları
2020’de uzay çalışmaları planlandığı gibi yürütülemedi ne yazık ki. Dünya’daki hemen hemen her şeyi etkileyen korana virüs pandemisi bu alanda da pek çok çalışmanın ertelenmesine sebep oldu. Ancak,…
Kozmolojik Sabit – Einstein’ın En Büyük Hatası
Isaac Newton, gökcisimlerinin hareketlerini yasalaştırdığında, yaşadığımız evreni sabit bir hayali uzay sahnesi olarak betimlemişti. “Mutlak uzay” olarak isimlendirilen bu evren modelinin dokusu değiştirilemezdi. Uzay sabitti, sonsuz zamandan bu…
Ötegezegenler – Güneş Sisteminin Ötesi
Evren epey büyük bir yer. Eğer ki sadece biz varsak, bu epey büyük bir israf olurdu. Carl Sagan Pek çoğumuzun merak ettiği bir soru – evrende yalnız mıyız?…
Astronomi Tarihinden Devrimsel Teknolojik Gelişmeler
Her birimiz yıldız tozundan yapıldık. Biz, kozmosun kendisinin farkında olmasının bir yoluyuz. Carl Sagan Büyüklüğüyle hayal gücümüzün dahi sınırlarını aşan bir evrende yaşadığımız tartışmasız bir gerçektir. Bu gerçek…
2020 Nobel Fizik Ödülü: Kara Delik Atılımları
“Bir yerlerde inanılmaz bir şey keşfedilmeyi bekliyor.” Carl Sagan Nobel Fizik ödülünün bu yılki sahipleri, kara delikler hakkında tamamen karanlıkta olduğumuz dönemlerde, bu cisimlerin varlığına dair güçlü öngörülerde…
Kara Delikler Hakkındaki Bilimsel Gerçekler
“Einstein, ‘Tanrı zar atmaz’ derken hatalıydı. Kara deliklerin varlığı, Tanrı’nın yalnızca zar atmakla kalmadığını, bu zarları göremeyeceğimiz yerlere atarak bizi şaşırttığını da gösteriyor.” Stephen Hawking Kara delikler evrenimizdeki…
Azim & Beceri: NASA’nın Mars Görevleri
Asıl isimleriyle Perseverance ve Ingenuity, NASA’nın 2020 yılı Mars görevleri kapsamında, 30 Temmuz tarihinde yolculuklarına başladı. Ana görevi kızıl gezegende yaşamın izlerini, geçmişte ve günümüzde aramak olan Perseverance…
Blok Evren Teorisi: Zamanın Akışı
Gerçeklik ona baktığınız açıya göre değişebilen bir şeydir. Bunu bize ilk gösteren A. Einstein oldu. 1905’de Annalen der Physik dergisinde yayınlanan özel görelilik teorisiyle zamanın mutlak olmadığını ispatlayan…
Çoklu Evren Modelleri #3: Karşıt Argümanlar
“Gerçekliğin şiirsel olmayan hiçbir betimlemesi, eksiksiz olamaz.” John Myhill Hepimiz gerçekliği farklı yönleriyle deneyimliyoruz. İnançlarımız, tecrübelerimiz ve önyargılarımız tarafından yönetiliyor gerçekliğe bakış açımız. Gerçekliğin yapısı hakkında en çok…
Planck Sabiti: Kuantum Teorisinin Doğumu
Bir önceki yazımda, sicim teorisinden bahsederken, sicimlerin planck sabiti uzunluğunda tanımlanan parçacıklar olduğundan söz etmiştim. Ancak belirtmekte fayda var ki, planck sabitinin kullanım alanı bu kadarla sınırlı değildir…
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!